oktober 14, 2012 | Reageer op dit artikel |

Deskundigen roepen tegenwoordig allerlei tegenstrijdigheden op gebied van voeding. Bijvoorbeeld: geen brood, geen suiker, eet dit en eet dat. Het gaat vooral om wat je niet mag. Mensen raken zo in de war. Wat is nou waar en wat niet? Zie bijvoorbeeld de discussie van de afgelopen dagen over volkoren brood. Het is een hele hype en iedereen in voedingsland, professoren, echte en pseudovoedingsdeskundigen heeft er wat over te zeggen. Die zijn overigens zelf ook vaak dik. Ze vallen elkaar aan met hun kennis over feiten. Het is wetenschap versus de praktijk. En de gewone burger om wie het gaat, is volledig de weg kwijt en weet niet wie hij nou wel of niet moet geloven en wat hij wel of niet moet eten.

De verwarring die zo ontstaat, gaat over het niet meer weten wat het verschil is tussen weten/kennis en voelen/ervaren. Want bijvoorbeeld voeding/eten gaat niet alleen maar over kennis over de feiten, maar ook over liefde en gevoel: het oude natuurgeneeskundige principe van lichaam en geest. Het gaat dus om de combinatie hiervan. Wat weten we en wat voelen we? Voor mij heeft voeding te maken met liefde. Feiten zijn goed, maar uiteindelijk gaat het ook om hoe je lichaam reageert en hoe je je voelt bij specifieke voeding. Misschien is niet het eten van brood slecht voor jou, maar reageert je lichaam bijvoorbeeld in jouw geval niet goed op een specifieke broodsoort. Het gaat er dan ook om dat je uitvindt wat bij je past, kijkt naar wat het lichamelijk bij je teweegbrengt en dat je je goed voelt bij wat je eet. Dat is liefde.

Een goed voorbeeld van verwarring die ontstaat op basis van tegenstrijdige berichten is de discussie over volkorenbrood. Zie de links hieronder.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3325029/2012/10/01/Van-volkorenbrood-worden-we-alleen-maar-dikker.dhtml; http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3325875/2012/10/03/Dik-door-brood-Onzin-het-geeft-je-energie-en-levert-onmisbare-voedingsstoffen.dhtml; http://www.nrc.nl/nieuws/2012/10/02/bakker-bakt-bruine-broodjes-met-de-waarheid/

http://www.rtl.nl/components/actueel/editienl/nieuws/2012/w40/volkoren-brood-goed-of-niet.xml